Badanie stopnia inhibicji
Inhibitor
W przypadku obniżenia się lub zatrzymania produkcji biogazu w fermentorze, konieczne może być sprawdzenie, czy któryś z podawanych substratów nie wpływa negatywnie na proces – nie jest inhibitorem.
Można również takie badanie przeprowadzić przed podaniem danego substratu, zwłaszcza w przypadku ryzyka zanieczyszczenia substancjami chemicznymi mogącymi mieć negatywny wpływ na florę bakteryjną znajdującą się w fermentorze.
Badania możemy przeprowadzić z wykorzystaniem metody pełnej lub uproszczonej.
Pełna metoda
Metoda ta polega na przeprowadzeniu równocześnie badania biogazodochodowości w trzech opcjach: substrat badany, substrat o sprawdzonej jakości – np. kiszonka z kukurydzy, mieszanina tych dwóch substratów. Na podstawie uzyskanych tych trzech wyników, można ocenić jakość badanego substratu i ocenić stopień inhibicji.
Uproszczona metoda
Metoda ta sprowadza się do próby uruchomienia w normalnych warunkach fermentacji metanowej. Przyjmuje się założenie, że jeśli po założonym, stosunkowo krótkim czasie, proces produkcji biogazu nie zostanie uruchomiony, to istnieje podejrzenie, że dany substrat ma negatywny wpływ na produkcję biogazu.
Jeśli szukasz wskazówek dotyczących samodzielnego pobrania próbek do badań, to znajdziesz je klikając tutaj.
Nie jesteś pewien, jaki zestaw badań wykonać na substracie?
Chętnie doradzimy!